Projektledarstyrda processer

På ett projektkontor är det extra svårt och extra viktigt att ha koll på processerna. Här beskriver jag varför och hur.

Projektledarstyrda processer är sällan väl fungerande och etablerade. Detta beror inte på ett mindre behov av processer för en effektiv, lärande och påverkbar organisation. Eftersom ledningen i praktiken är utjämnad till individnivå riskerar projektledarna att skapa egna vägar och sätt att arbeta på. Då projekten ofta är beroende av varandra kan detta arbetssätt vara förödande.

I dessa fall bör ledningen besluta om att inrätta ett eller förstärka existerande processforum med kompetens, resurser och mandat. Forumets första uppdrag bör vara en övergripande processkartläggning som skapar förståelse för hela processen. Denna huvudprocess bör sedan visualiseras och kommuniceras på ett sätt så att alla enkelt kan ta del av och förstå den.

Om processforumet endast eller företrädesvis består av projektledarna är risken stor att fragmenterade processbeskrivningar tas fram. Detta riskerar att skapa en hög med pusselbitar som inte bidrar till den övergripande förståelsen.

Processforumet måste ha förståelse för vilket värde processen ska skapa och för vem. Först när detta formulerats och visualiserats kan man börja zooma in och skapa delprocesser och aktiviteter tillsammans med berörda parter.

Projektledare har ofta starka personliga karaktärer med kunskap om, erfarenhet av och förkärleken till att ”styra upp” på sitt sätt. Det åligger ledningen att ta tillvara på detta utan att riskera den övergripande styrningen och strukturkapitalet. I de fall detta misslyckas riskerar varje projektledare att bli sin egen avdelning, avskuren från helheten. Alternativt använder projektkontorets chef projektledarna som hantlangare i sin egen, personliga och odefinierade process, vilket på sikt blir ett korthus som faller ihop.

På Enhanza hjälper vi organisationer att få ordning på och visualisera processerna. Välkommen att kontakta oss.

2 Kommentarer
 1. Jörgen Jonsson
  Jörgen Jonsson says:

  Håller helt å fullt med dig MEN finns det verkligen ett behov av detta (vi jobbade med detta på Volvo för mer än 20 år sedan)??? …har vi verkligen inte kommit längre???

  Svara
  • Jon Schvili
   Jon Schvili says:

   Jag kan genom kundbesök bekräfta att alla projektkontor inte nått denna nivå, inte ens på riktigt stora företag. Principerna kan låta enkla i teorin men kräver en beslutsam ledning med stort tålamod.

   Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.