Det är viktigt att ha med sin hemsida i Googles index, annars är den inte sökbar. Men det är också viktigt att varje sida bara förekommer en gång. Enhanza introducerar “Index Killer”.

Om du redan vet allt om duplicate content kan du gå direkt till hur vi rensade Googles index.

Vad är problemet?

Om det finns flera varianter av samma sida kan du drabbas av följande:

  • Google tror du har samma information på flera sidor (s.k. duplicate content) och straffar dig med lägre poäng, och du hamnar längre ner i sökresultatet.
  • Besökaren kommer kanske till fel variant, t.ex. en kraftigt filtrerad sida.
  • Användning av Google Custom Search blir omöjlig eftersom samma sida dyker upp flera gånger i resultatet.
  • Överskådligheten av vilka sidor som har indexets blir omöjlig.

Varför inträffar det?

Enkelt, varje url tolkas som en sida. Vissa variabler i en url anger att den går till en unik sida, t.ex. en produktsida. Andra har bara vissa funktioner, t.ex. filtrering, sortering, mätning etc. Detta är svårt för en sökmotor att avgör.
Nordisk e-handel har redan lagt till en meta tag som heter “canonical”. Den berättar för sökmotorerna vilken variant av alla url-varianter som är originalet. Detta gör dock inget åt överfulla index.

Hur löste vi det?

Vi ville berätta för sökmotorerna att inte indexera sidor som inte är vårt original. På sökmotorspråk heter det kommandot “NO INDEX” och placeras som meta tag i headern, så här:

<meta name=”robots” content=”noindex”>

Först behövde vi lista vilka variabler i url:erna som vi inte ville ha indexerade. Sedan skrev vi ett script (Index Killer) som aktiverade meta tagen ovan varje gång någon av de variablerna förekom i url:en.

Effekten var kraftfull och omedelbar. När vi i mars 2012 aktiverade Index Killer för en kund hade de ca 2.550 sidor, men Google index hade närmare 30.000, dvs 11 ggr fler. Inom mindre än en månad hade antalet sjunkit till ca 7.000 (dvs fortfarande 2-3 ggr fler). Efter hand som sökroboten borrade sig djupare ner i url-strukturen sjönk stadigt antalet. Idag finns 2.852 sidor i Google index, dvs väldigt nära de 2.550 som finns på riktigt.

index-killer

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.