Skapa engagemang genom delaktighet

Den arbetsgivare som tvingar entusiastiska medarbetare att upprätthålla byråkrati i en mindre fungerande organisation, utan möjlighet att påverka den, kommer antingen se dem förlora sin arbetsglädje eller lämna arbetsplatsen.

Engagerad personal kräver ett entreprenöriellt klimat på sin arbetsplats. Det går alldeles utmärkt att kombinera det med en stabil organisation och tydliga roller. Paradoxalt nog är det oftast organisationer med mindre koll på sina strukturer och processor som skapar den minsta tvångströjan. Om cheferna inte kan kontrollera sin organisation genom kommunicerade definitioner och processer riskerar dem att se sina medarbetare som pjäser i ett spel i vilket bara de själva kan reglerna. Missförstånd och frustration hos medarbetarna samt en känsla av att inte klara av sitt jobb är oundvikliga konsekvenser av ett sådant upplägg.

Ett tydligt mål med organisationen måste komma uppifrån, men vägen dit bör sättas genom ett strukturerat och kontinuerligt arbete som engagerar all personal. Inom verksamhetsutveckling kallar vi detta ”processforum”.

Hör gärna av dig om du vill veta mer.

Scroll to Top